Bortglömd information

2007-05-21

  Jag gjorde nyligen ett gästspel hos en gammal klient och fick en handfull kritiska fel i knät. Det visade sig sedan att de berodde på att ingen läst det sista jag skrev när jag var där för ett år sedan.

  Som jag skrev här:

  It is not enough to use the wiki to cross reference all the information about the current state, we also need to write down the discussions and misshaps that lead here. That way we can turn these vast amounts of information into knowledge that is transferable.

  Det finns även terabytes med välskrivna fristående dokument där ute, men det är för svårt att hitta dem.

  Det borde finnas ett centralt dokumentarkiv som är lätt att söka i, i alla organisationer. Jag tycker fortfarande att en wiki är en bra sak att ha, men en del dokument gör sig bättre som fristående enheter. Dessa dokument måste vara lätta att hitta. De måste lagras på en plats som är naturlig för folk att leta efter information på, annars är det bortkastad tid att skriva dem från början.

  Personligen tar det alltid emot att skriva dokumentation för att jag vet att ingen kommer att läsa den. Jag har haft fler än en kollega som fylls ut dokument med dynga bara för att dokumenten ska bli långa och skrämma bort eventuella läsare.

  Eftersom SharePoint Services är en del av operativsystemet nu så är det ganska lätt att skapa en central plats för dokumentation och kunskapsöverföring.

  Så det här är ett utrop till alla projektledare och team-ledare: Snälla, ordna ett ställe där personalen kan hitta och skapa levande dokumentation. Alla kommer att tjäna på det i längden.