Journalistik och bloggande

2007-10-27

    Wille skriver om journalister begåvningshandikappade dyslektiker och Webmastern meddelar att Aftonbladet tagit efter Svd och DN och börjar visa trackbacks till sina artiklar.

    Hur ligger det egentligen till med bloggsfärens journalistiska värde? Med alla miljoner bloggare som finns världen över borde nyheter av allmänintresse täckas snabbare och riktigare av bloggare än av dagspressen.

    Jag tycker att det finns ett större journalistisk värde i att källgranska och samla ihop intressanta bloggartiklar från hela världen än att slentrianmässigt republicera AP:s nyhetsflöde.

    Att journalister faller under annan lagstiftning än andra är ju också helt absurt. Alla borde ha samma rätt att yttra sig och alla borde ha samma rätt att hemlighålla sina källor. Om skribenten hamnar i en förtalssituation tycker jag att den får ansvara för sin egen källgranskning. Oavsett om det är en bloggare eller en journalist som skriver.

    Vad krävs egentligen för att man ska kunna utnyttja meddelarskyddet i Sverige? Måste kan ha en examen från journalisthögskolan, eller måste man finnas publicerad på papper?