Windows Azure

2009-01-01

    Förutom att jag inte vet hur man uttalar det verkar det rätt coolt. Windows Azure är Microsofts svar på Amazon Elastic Compute Cloud och Google App Engine.

    Alla dessa tjänster erbjuder företag att drifta web-baserade tjänster i ‘molnet’. Hos Amazon laddar man upp virtuella maskiner som man sedan kan starta så många man vill av. Google har valt att bara tillåta Python-kod som sedan automatiskt körs i så många kärnor som behövs för stunden. Microsofts lösning ligger där emellan. Man kan använda valfritt .Net-språk och man talar själv om hur många kärnor man vill ha tillgängliga.

    I god microsoftanda är verktygen för utvecklare väldigt lättillgängliga. I kittet följer det med en simulering av driftsmiljön som man kan köra på sin lokala dator.

    Microsoft har tyvärr inte presenterat några prisuppgifter ännu. Jag tror många hade satt igång att bygga ‘riktiga’ saker redan nu om man fått någon indikation om framtida kostnader. Både Amazon och Google tar betalt för lagring, bandbredd- och CPU-utnyttjande, men Google börjar inte ta betalt förrän man kommit upp i ganska många presenterade sidor per dag. För mig, som gör lite småtjänster för den svenska marknaden, är Googles modell rätt bra. Det är gratis ända tills tjänsten blir populär och borde kunna bära sina kostnader.

    Jag hoppas att Microsoft kommer att erbjuda företag att husera Windows Azure i sina egna datorhallar. Då skulle man kunna skala ut till Microsofts moln när det blir för stort tryck på den egna miljön. Det skulle också underlätta för de som inte vill eller får lagra data hos Microsoft eftersom man då skulle kunna använda datorkraft från Microsoft för att behandla data som man själv lagrar.