Unicell BAS standard

2009-01-28

  Först ut bland mina recensioner av ekonomisystem för små företag och föreningar är UNI_BAS.

  För att ladda ner ett demonstrationsexeplar krävs att man registrerar lite personuppgifter hos Unicell. Det var inga problem, men jag såg ingen information om vad de tänker använda uppgifterna till.

  Installationsprogrammet ser ut att använda teknik som har flera år på nacken. Programmet installerades i en katalog direkt under C.

  Det gick inte att skapa en ny datafil/företag. Jag vet inte om det beror på att Unicell inte tagit höjd för säkerhetförändringarna i Vista eller om det är demoversionen som inte tillåter flera företag. Men med tanke på att installationen inte alls följer Microsofts rekommendationer misstänker jag det förra. [edit: Det är demon som inte tillåter att man lägger upp nya företag.]

  När jag försökte registrera en leverantörsfaktura med en ny leverantör dök det upp så mycket varningsrutor att jag ledsnade och stängde av programmet. Jag måste dock medge att jag inte tagit reda på hur programmet fungerar så det kan jag inte lasta Unicell för. Vid avslut konstaterade programmet att jag inte tagit någon backup sedan 0000-00-00. På en av knapparna stod det Rysk Roulette; jag chansade på att det var den man skulle trycka på för att verkligen få avsluta programmet. Den typen av texter ger inte ett seriöst intryck av en produkt.

  Mitt projekt att recensera ekonomisystem började således ganska snopet.

  [edit: Dagen efter jag laddade hem demon ringde en representant från Unicell mig för att kolla läget utan att vara påträngande säljig.]

  [edit: 2009-02-06] Jag har nu utfört lite riktigt ekonomiarbete i programmet och kan konstatera att man precis som marknadsföringen säger kan göra det mesta utan att vara ekonom. I övrigt blev mitt intryck inte alls bätte, men eftersom det handlar mer om systemutveckling och -design har jag flyttat den diskussionen till min vanliga blog.