GnuCash

2009-04-28

    Eftersom jag behöver ett litet ekonimisystem själv, men är otroligt snål kostnadsmedveten, har jag letat efter gratisalternativ.

    Först ut är GnuCash, ett öppent källkodsprojekt som jag tror är tänkt att konkurrera med Microsoft Money och Quicken. GnuCash kan enligt egen utsago bland annat hantera dubbel bokföring samt kund- och leverantörsreskontra.

    Hemsidan ser ut som hemsidor för öppen källkodsprojekt brukar göra, men om man bara tar det lite lugnt så hittar man snart länken för att ladda hem programmet. Programmet är till stor del översatt till svenska, men det saknas färdig kontoplan och sålunda finns inga färdiga rapporter för att förenkla tex. deklarationen. Dokumentation och webbsida är inte översatt till svenska.

    GnuCash hanterar bokföring i flera valutor vilket inte verkar vara vanligt i de små billiga system jag tittar på. Det är en otrolig fördel när man tjänar pengar på nätet eftersom man kan få betalt i både Euro och Dollar. Hos PayPal kan man dessutom ha olika balanser per valuta.

    Jag gillar GnuCash, men det är lite för bökigt. Speciellt om man inte gillar att pilla med datorprogram och/eller inte tycker att bokföring är roligt. Det här programmet skulle kunna bli de facto standard för småföretag om fler hjälpte till att översätta dokumentation och kontoplaner till svenska förhållanden.