Var uthållig i ditt bloggande

2010-07-17

  Här kommer en gammal artikel av Mikael Widéen som äger Webmastern.se som jag hittade i arkivet för en gammal blogg jag inte har igång längre.

  Du kanske känner till det gamla ordspråket, ”Rom byggdes inte på en dag”. För oss bloggare skulle det kunna skrivas så här, ”Din blogg görs inte på en dag”.

  När du ger dig in i ett nytt bloggprojekt kan du inte förvänta dig att du redan efter en vecka skall ha flera tusen besökare om dagen och vara ekonomiskt oberoende. Nej, det tar tid att bygga upp en blogg. För det första skall det skrivas artiklar, sen skall du optimera bloggen ur SEO synpunkt, du skall göra reklamkampanjer och sen skall besökarna förhoppningsvis hitta din blogg. När du kommit så långt kan du inte heller räkna med att besökarna är så många att ditt webbhotell börjar klaga över för mycket trafik till din blogg.

  Det tar tid att få en stabil läsekrets, att upptäckas av andra bloggar och få många besökare. Därför är det viktigt att du är uthållig i ditt bloggande och inte ger upp för att det tar emot att skriva ytterligare en artikel, för att du knappt tjänar några pengar på din blogg eller för att du bara har fem unika besökare om dagen.

  Hur många gånger behöver jag uppdatera min blogg?

  En viktig fråga som också kan påverka din uthållighet är hur ofta du bör uppdatera din blogg. Att det inte får gå flera veckor mellan uppdateringarna kan vi väl vara överens om. Ingen orkar komma tillbaka till en blogg och hela tiden mötas av samma innehåll. Personligen anser jag att en uppdatering om dagen är det ultimata. På så sätt får de återkommande besökarna alltid läsa något nytt och detsamma gäller för de som använder RSS. Naturligtvis beror det lite på vad du skriver om och hur mycket tid du har att lägga på din blogg. Finns möjligheten att uppdatera bloggen två eller tre gånger om dagen så gör det. Se dock till att inte skicka upp alla tre artiklarna samtidigt, utan sprid ut dem jämt över dagen. Samt bestäm dig inte för att uppdatera bloggen tre gånger om dagen om du inte kan hålla den takten.

  Ytterligare en fördel med att uppdatera en eller fler gånger om dagen är att du ganska snabbt ökar antalet artiklar på din blogg, vilket i sin tur ökar chansen att hittas i sökmotorerna.

  Underlätta genom att använda Timestamp funktionen

  Om du använder Wordpress finns det något som heter Timestamp, vilket är en funktion där du kan ställa in vid vilken tidpunkt du vill publicera din artikel. På så sätt slipper du gå upp mitt i natten om du vill publicera en artikel klockan tre på morgonen. Den största fördelen är att ifall det händer något oförutsett, du kanske måste jobba över, och du inte kan uppdatera manuellt så har du redan ordnat med uppdateringen genom Timestamp funktionen.

  För att utnyttja Timesamp funktionen maximalt rekommenderar jag att du har ungefär fem artiklar färdigskriva, så du slipper skriva en artikel varje dag. Du kanske inte har tid att skriva något idag, du har skrivkamp eller idétorka, då är det bra att ha färdiga artiklar.

  Som avslutning vill jag säga att ge inte upp om det går trögt, utan håll ut. Du måste ge din blogg en chans under minst ett år för att se om den kommer att bli en succé eller inte. Se till att uppdatera den regelbundet, har du sagt att det skall komma en ny artikel om dagen se till att det gör det också! Använd Timestamp funktionen för att underlätta uppdateringarna.

  Den här artikeln var skriven av Mikael Widéen som äger Webmastern.se där du hittar tips på hur du kan tjäna pengar på din blogg.