Skaffa en egen domän

2010-07-26

  Här kommer en till gammal artikel som jag hittade i arkivet för en blogg jag inte har igång längre.

  Vad är ett domännamn?

  Innan du skaffar ett kan det vara bra att veta vad det är. Ett domännamn är en begriplig adress till en websida. Den här sidan har tex domännamnet idstam.se. Utan domännamn skulle du behöva komma ihåg något som liknar detta: http://72.29.89.555/~idstamse/ i stället.

  När du köper ett domännamn får du rätten att använda det så länge du betalar för det. Oftast betalar man för ett år i taget, men om du har en stabil verksamhet kan det vara en bra idé att betala för en så lång period som möjligt så att du inte blir av med domänen för att du glömer förnya registreringen.

  Hur väljer man ett bra domännamn?

  Ett bra domännamn ska vara väl sammankopplat med din verksamhet. Eftersom väldigt många domännamn redan registrerats kan det vara svårt att hitta ett ledigt som sammanfaller med din verksamhet. En idé kan då vara att hitta på ett ord som inte finns. Tex. Yahoo! och Google. Nackdelen med det är att det kräver lite mer marknadsföring.

  Den lilla suffixet efter punkten, .se i mitt fall, kallas toppdomän eller TLD för top level domain. .se är sveriges topdomän. Många svenska sidor använder även .nu-adresser. Om man riktar sig till en engelskpråkig publik är .com-adresser att föredra.

  Hur registrerar man domämnnamet?

  För att registrera en domän tar man kontakt med en registrator.

  Här är några, men de finns många fler:

  Tänk på att kontrollera att det är du som kommer att äga domännamnet. En det mindre seriösa webhotell erbjuder billiga domänregistreringar men ‘glömmer’ tala om att de själva äger ditt domännamn så om/när du vill byta webhotell blir det ofta en dyr och krånglig historia.

  Själv använder jag Loopia för nästan alla mina svenska domäner och Go Daddy för de flesta .com, .net och .org