Wikileaks - Var tog demokratin och yttrandefriheten vägen?

2010-12-05

  Att Sverige haft ett ännu närmare militärt samarbete med USA än de flesta misstänkt stör mig inte särskilt mycket. Jag blev nog mer skrämd av att jag inte blev överraskad av uppgifterna.

  Vad som stör mig riktigt mycket är att statsapparater i länder som vi vill kalla demokratiska beter sig som femåringar så fort det drabbar dem själva.

  Det är en sak att konfiskera domännamn, strypa internetåtkomst och tillgång till pengar men när höga politiker i “demokratiska” stater talar om avrättning och lönnmord på en uppgiftslämnare är de staterna inte ett dugg bättre än Kina eller Iran.

  Jag tycker att de tre första övergreppen är är klart ickedemokratiska, men att offentligt tala om lönnmord borde få de flesta sansade människor att dra öronen åt sig.

  På sätt och vis har faktiskt Eric Schmidt rätt. Om man inte har något att dölja behöver man inte oroa sig.

  Jag kan förstå att stater blir upprörda om deras militära hemligheter blir avslöjade, men i senaste omgången dokument verkar det mest vara avslöjanden som faller tillbaka som pinsamheter på högt uppsatta politiker.

  Det är nog precis där skon klämmer. Problemet är inte att Wikileaks läcker farlig information, problemet är att allmänheten får reda på hur illa deras folkvalda representanter beter sig. Det har ingenting med militär säkerhet att göra.