Några blänkare för dig som tänker blogga

2011-03-22

  Här kommer en till gammal artikel jag inte flyttade hit när jag lade ner jsi.se

  Skaffa ett domännamn.

  Jag har tidigare skrivit om att skaffa ett domännamn. De två ledande varianterna av hur man hittar på ett bra domännamn verkar vara; skaffa ett namn som beskriver din verksamhet, eller ett kort uttalbart namn som inte betyder någonting.

  Skaffa plats i ett webhotell.

  Att välja webhotell är lite av ett lotteri. Det finns massvis av hotell att välja mellan och det är svårt att få reda på alla villkor som gäller. Om du låter ditt webhotell hantera din domänregistrering så är det viktigt att du säkerställer att det är du som äger domänen och inte webhotellet. Det kan spara dig en massa besvär och pengar när du vill byta webhotell.

  Uppdatera DNS.

  Nu när du har ett domännam och ett webhotell så är det dags att tala om för världen var din websida finns. DNS-servrar är lite som en telefonkatalog för webben. När man skriver in en adress i sin webläsare använder den DNS för att slå upp den numeriska adress som datorn förstår. Det kan ta upp till två dygn för DNS-ändringarna att slå igenom över hela internet och under den tiden kan man inte vara helt säker på var man hamnar när man söker din sida. Du administrerar, oftast, inställningarna för DNS hos det företag du registrerade domänen

  Skriv i 48 timmar.

  De två dygn det tar för DNS att uppdateras är ett ypperligt tillfälle att börja författa dina första bloggartiklar. Om du tänker blogga om ett specifikt ämne rekommenderar jag att du skriver tio inlägg som du kan publicera på en gång. På så sätt blir din entrésida full, eftersom de flesta bloggverktyg visar tio poster på entrésidan. Det är även en god vana att skriva några extra artiklar som du kan publicera senare när du inte har tid eller inspiration att skriva.

  Dags att få igång bloggen.

  Genom att använda Google tools for webmasters kan du se till att din sida kommer med i Googles sökindex så att den blir upptäckt lite snabbare. Där kan du också tala om för Google att innehåll på http://din.domän är samma som innehåll på http://www.din.domän, annars kommer Google att klassa alla dina artiklar som dubbletter och det är inte bra enligt alla SEO-experter på nätet.

  Jag använder Wordpress som publiceringsverktyg så alla rekommendationer framöver bygger på det. Wordpress är med i Fantastico), ett program/paket för att installera program på LAMP-baserade webservrar.

  Navigera till kontrollpanelen i Fantastico och installera Wordpress. Om du gör detta innan DNS-informationen har uppdaterats överallt så kommer websidan att se konstig ut och en del saker kommer inte att fungera över huvud taget.

  Skaffa ett snyggt tema. Det finn massvis av gratis teman hos Wordpress. Det debatteras en del om hur viktigt utseendet är för att få en stabil läsarskara. Jag tycker att det viktigaste är att du trivs med sidans utseende. Tid spenderad på innehåll är oftast mycket bättre än tid spenderad på utseende. (klichévarning)

  Eftersom spammarna verkar föröka sig snabbare än kaniner så bör du aktivera Aksimet. Det gör du under ‘Plugins’ i Wordpress. Man behöver en gratis API nyckel för att det ska fungera.

  RSS-läsare kan hämta din sida ganska ofta så för att spara bandbredd och få lite fin statistik bör man ta sig till Feedburner och skapa ett konto. Feedburner har en utmärkt artikel om hur man får igång en Feedburner plugin.

  Om du avser att skapa dig ett namn i de sociala nätverken så finns (eller kanske fanns) det en Share-this plugin översatt till svenska, med svenska sidor. Med dessa tillägg kan du, eller dina läsare, skicka dina inlägg till flera sociala nätverk.

  Om du skriver saker som inte blir gamla på ett par månader kan det vara en god idé att konfigurera dina permalänkar så att de inte innehåller datum. Jag använder ‘/index.php/%category%/%postname%/’ på den här bloggen. Standardinställningen använder inläggets ordningsnummer för att bygga länken.

  Nu till pengarna

  Jag använder Google Adsense, men det finns andra alternativ som ser ut och fungerar ungefär lika. BidVertiser är ett av dem. Det finns ett tillägg till Wordpress som heter Adsense Delux som underlättar införandet av annonselement på bloggen.

  För att få betalt är det bra med ett ‘merchant account’ på PayPal. Det låter dig ta betalt av annonsörer och andra utan att du behöver betala avgifter för checkar och banktransfereringar för alla småbelopp.

  Det finns flera sätt än traditionellt reklamvisande för att tjäna pengar på din blogg. Både Bloggerwave och PayPerPost betalar för recensioner. Du kan också anmäla dig till ett affilliate-nätverk. De samlar ihop annonsörer och låter websidor publicera länkar till deras produkter och tjänster. Den som publicerar en sådan länk kan bland annat få betalt för att en läsare klickar på länken eller handlar hos annonsören.

  Har du några läsare?

  Om du är nyfiken på hur många läsare du har, vad de läser och ungefär var de kommer från, kan du dämpa din nyfikenhet med hjälp av Google Analytics. Det är ett gratis statistikprogram som håller reda på mer saker än jag kunde drömma om innan jag såg det. Trilla dock inte i fällan och kolla din statistik ett par gånger i timmen.

  Lycka till!