Geocaching med Nokia E72

2011-05-24

  Geocaching är en utomhuslek där man letar efter gömda loggböcker i vilka man antecknar att man hittat gömman. Dessutom loggar man sitt besök på en webbsida som samlar ihop flera gömmor. Den site där det finns flest registrerade gömmor är geocaching.com.

  Många gömmor kan man hitta genom att titta på kartor och satellitbilder, men bäst är att ha en GPS så att man kan knappa in koordinaterna för en gömma och följa GPS:en dit.

  Jag använder mig av GPS:en och den medföljande kartan (OVI maps) i min Nokia E72. En sak jag verkligen gillar med satelitvyn i E72:an är att det går att zooma in till en upplösning på ett par meter. Det är till stor hjälp när GPS:en inte riktigt hänger med. En sak jag irriterar mig på är att man inte kan använda samma koordinatsystem på E72:an som de flesta andra använder. Det är lite jobbigt om man håller på med en gömma där koordinaterna är resultatet av en gåta eller ett matte-problem.

  För att få över gömmorna till telefonen använder jag ett program som heter GSAK (Geocaching Swiss Army Knife) och Dropbox.

  I GSAK använder jag ett macro som heter Nokia, utan versionsnummer. Det finns ett som heter Nokia xxx, där xxx är ett versionsnummer, men jag fick inte det att fungera. Nokia-macrot exporterar alla gömmor som för tillfället syns i GSAK till en lmx-fil. Lmx är det filformat som Nokia använder för att spara platser på kartan.

  När jag exporterar lmx-filen gör jag det till katalogen som heter Public i min Dropbox-katalog. Om man högerklickar på filen när den ligger där kan man få fram en public URL (webbadress). Jag använder samma filnamn för varje export.

  Den publika webbadressen som min lmx-fil får sparar jag som bokmärke i telefonen. Då kan jag snabbt importera nya platser till telefonen när jag exporterat dem med GSAK.

  Det ser rätt krångligt ut, men tar mindre än en halvtimme att fixa. Det är tid man sparar in ganska fort eftersom man slipper konvertera koordinater och skriva in dem manuellt i telefonen.

  Ställ gärna frågor, eller hjälp mig förtydliga, om jag missat något.