Håll reda på lösenorden

2011-11-26

  Jag har tidigare skrivit ett inlägg om vad jag tycker är lägstanivån för lösenordshantering för systemutvecklare. Den gamla artikeln håller fortfarande.

  Här tänkte jag tala om hur jag hanterar lösenord i Windows, (Ubuntu) och min Android-telefon.

  Med tanke på alla lösenord som publiceras efter intrång hos olika webnsidor verkar folk i gemen inte ha något problem med att hantera sina lösenord. De använder samma lösenord överallt.

  Med smidiga verktyg och lättarbetade system kan man tillåta sig att använda starka och varierande lösenord till det mesta.

  Navet i mitt system är en gratistjänst som heter Dropbox och ett program som heter PasswordSafe. De få gånger jag arbetar någon längre tid i Ubuntu använder jag ett program som heter Password Gorilla i stället för PasswordSafe.

  Dropbox är en gratis tjänst som låter dig dela filer mellan dina egna datorer. Man kan dela med andra också, men det är inte det primära ändamålet och behövs inte för din egen lösenordshantering.

  PaswordSafe är ett program som sparar dina användaruppgifter; namn, lösenord osv. på ett ställe och skyddar uppgifterna med ett lösenord.

  Password Gorilla är ett program för Linux som kan läsa det som PasswordSafe sparar. Men man måste fortfarande ange sitt lösenord.

  Du har säkert redan klurat ut hur dessa program och tjänster kan användas tillsammans, men nu måste jag ju avsluta det här inlägget.

  :)

  Filen som PasswordSafe sparar lägger jag i Dropbox så att jag kommer åt samma fil från alla datorer och telefoner jag använder. Jag har till och med lagt hela PasswordSafe i min Dropbox-katalog så att jag kan komma åt mina lösenord från vilken Windows-dator som helst.

  Det finns så klart flera sätt att hantera lösenord. Här har tex. Tommie från Slashat skrivit om hur han hanterar sina lösenord.