Första och andra mössan

2012-01-09

  image

  Här är mitt första försök till att nålbinda en mössa.

  Den är gjord av ett ganska tunnt tvåtrådigt yllegarn. Det är aningens tunnare än Kilafors Svenskt ullgarn 2-trådigt.

  Om någon som läser detta har en länk till något lättbegripligt sätt att beskriva garn får du gärna dela med dig av den.

  Jag började i basen av mössan med ett blått garn som låg och skräpade här hemma. Resten blev grått för att det var det närmaste i samma garnkvalitet som fanns i den lokala garnbutiken.

  Avmaskningen, för att få till avsmalningen upptill, är gjord genom att jag tagit bort var fjärde maska varannat varv.

  image

  En sak jag konstaterat är att man måste ha lite förtroende i det man gör när man lägger till eller tar bort maskor. Skillnaden i storlek syns nästan inte förrän man gjort ett helt varv utan att ta bort eller lägga till maskor.

  Det märktes tydligt när jag började på den här mössan:

  image

  Den var alldeles för stor efter första varvet så jag tog bort maskor två varv i rad för att rädda den, men det blev en solhatt åt en tvååring i stället.

  Nu, några plagg senare tror jag att man ska trä igenom fler maskor när man lägger upp maskor om man har ett tunt garn än om man har ett tjockt garn. Men det kan bero på att min ‘väv’ blivit tätare med tiden och att jag bara använt tjockt garn på sistonne.