Datalagringsdirektivet

2012-03-18

  From: http://surveillanceandcivicaction.pbworks.com/w/page/21239886/FrontPage Datalagringsdirektivet röstades igenom i europaparlamentet den 15 mars 2006. Direktivet skulle ha implementerats i alla medlemsstater den 15 september 2007.

  Direktivet föreskriver harmonisering av lagring av uppgifter om samtliga fysiska och juridiska personers kommunikation via tele- och datanäten med avseende på sändarens och mottagarens identitet, kommunikationens längd, var sändaren befann sig mm.

  Med hjälp av trafikdata i telefoninäten kan man se var en person befunnit sig och hur länge, vem man pratat med eller försökt prata med och hur länge samt vilka man utväxlat textmeddelanden med.

  Internetoperatörer skall enligt direktivet lagra innehavaren av utdelade IP-adresser och den som tillhandahåller e-posttjänster ska lagra avsändare samt mottagare av e-posten.

  Jag tycker att det är lite förundrande att traditionella medier inte pratar mer om alla föreslagna inskränkningar.

  Förvånad är väl kanske ett dåligt ordval. De reklamfinansierade medieena har i mångt och mycket samma ägare som de skiv- och filmbolag som vill använda övervaknigsresurserna för att fånga fildelare.

  Svt verkar mest jaga tittare. Om de mot förmodan sänder något tänkvärt är det på udda tider när ingen tittar i alla fall.

  Det finns gott om exempel på hur staten å det grövsta terroriserat sina medborgare med hjälp av insamlat data som ansetts harmlöst.

  Falkvinge beskriver tex Amsterdam som före andra världskriget höll reda villen religion folk tillhörde. Jobbigt att tillhöra fel grupp när de nya herrarna traskade in.

  Här om veckan hörde jag om ett system Ericsson sålt till någon ökendiktatur som slår larm när två bevakade mobiltelefoner närmar sig varandra. Man behöver inte fantisera länge för att klura ut illasinnade sätt att använda det systemet om man är orolig för vad journalister ska publicera.

  Här i Sverige har vi redan använt trafikdata från SLs automatspärrar för att spåra brottslingar. Undra om SL själva använder datat för att kontrollera sjukskrivna medarbetare.

  I början på året spreds nyheten om en tjej i usa som farit illa för att hennes föräldrar fått reda på att hon var gravid. Hur fick de reda på det tänker du? Den lokala livsmedelsbutiken började helt plötsligt skicka reklam för blöjor och barnmat. Hon hade förmodligen handlat ett graviditetstest på kortet och därefter slutat handla tjejgrejjer. Inte så svårt att dra slutsatsen att hon var gravid.

  Det sparas helt enkelt alldeles för mycket information om oss redan.

  På onsdag (21 mars 2012) ska riksdagen ännu en gång rösta om huruvida Sverige ska införliva direktivet i den svenska lagen. Senast det begav sig lyckades Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet se till att det blev uppskjutet ett år.

  Om du vill försöka göra din röst hörd kan du e-posta valfria riksdagsmän här: Riksdagsadresser. Se till att skriva med dina egna ord, jag misstänker att de filtrerar hårt när samma meddelande kommer flera gånger.

  Men alla terrorister och pedofiler som får härja fritt om datalagringsdirektivet inte blir lag i Sverige, hur ska vi göra med dem? De har nog redan vidtagit de åtgärder som behövs för att hålla sig hemliga. Jag tror inte vi kommer lagföra en enda terrorist eller pedofil i Sverige med hjälp av mer övervakning än vi redan utsätts för.