Externt USB Ljudkort Behringer UCA222

2012-04-20

  Jag har sedan tidigare ett par klart överkvalificerade Beyerdynamics-lurar till min bärbara dator på jobbet. För att råda bot på det har jag funderat ett tag på att köpa en Nuforce uDAC2…

  … men jag drog öronen åt mig när jag läste den här tokdissen av uDAC2 och har egentligen inte hittat något alternativ som verkat prisvärt. (Man kan nog ifrågasätta om uDACen egentligen var värd pengarna även om det varit så bra som tillverkaren säger.)

  _Hörlurar och ljudkort är i och för sig lite som möss och tangentbord, när man använder dem flera timmar om dagen blir kostnaden över tid inte så mycket större om man köper bra saker på en gång. _ Hur som helst ledsnade jag på störningarna från moderkortet idag och började leta efter externa ljudkort, i stället för USB/hörlursförstärkare, som jag letat efter tidigare. Efter lite googlande och recensionsläsande trillade jag in på den här lilla diamanten:

  Behringer verkar mer vara ett märke för musiker och studiopersonal än audiofiler. Det kanske förklarar varför musiken låter så musikalisk för att vara lite klyschig. Musik låter mycket bättre än det gjorde med lurarna direkt in i laptoppen. I stället för att vilja ta av mig lurarna och vila huvudet ett tag ville jag bara lyssna ‘lite till’.

  Det är betydligt bättre kontroll på basen och ‘stickigheten’ i diskanten är helt borta. Det är inte så att den bara dämpar diskanten för man hör fortfarande tydligt diskantskräpet hos dåliga mp3:or. Framför allt har alla störningar från moderkortet försvunnit. Det är förmodligen den största källan till lyssningströtthet med datorns hörlursuttag. Nu har jag en SSD-disk, men när det satt en vanlig hårddisk i laptoppen surrade det betänkligt i lurarna så fort disken gick igång.

  UCA222 har en lillebror som heter UCA202 vilken verkar innehålla samma elektronik, men bundlas med färre programvaror. 202:an var slut hos hos närmsta butik annars hade jag köpt en sådan i stället.