RepRapPro Mendel byggdagbok

2013-01-12

  RepRapPro Mendel 3D Printer

  Här om dagen kom UPC hem med en kartong som var bra mycket tyngre än de andra elektronikprylarna jag köpt de senaste veckorna.

  Det är en hög med gängstavar, muttrar, plastbitar och saker med sladdar i. Min förhoppning är att det ska bli något som liknar bilden här ovanför när det blir klart.

  Innan jag börjar bygga 3D-skrivaren har jag läst igenom allt på wikin som har med monteringen av chassit att göra.

  Eftersom jag inte tror att jag blir klar med hela chassit på en kväll har jag utrustat mig med en rulle maskeringstejp och en penna så att jag kan skriva små anteckningar på prylarna innan jag plockar ner bygget i lådan igen. Jag har tyvärr inte plats att ha bygget fram tills det är klart. Dessutom saknar jag fortfarande en del verktyg som jag kommer att behöva senare, så det här kommer nog ta några veckor.

  Nu har jag ägnat mer tid åt att skriva än att skruva; dags att sätta igång.

  Först ut är trianglarna på sidorna.

  Alla utskrivna plastdetaljer låg blandade i en stor påse så jag såg framför mig en himla massa sorterande av skruvar och brickor i olika storlekar, men de låg faktiskt snyggt förpackade i enskilda zip-lock-påsar. Än så länge är det IKEA-nivå på bygget.

  Nu fick jag nytta av Dremel-kopian från Klasse också. Gängstavarna var lite stickiga i ändarna så jag slipade av dem en del.

  Det var ett bra tips att dela upp smådelarna i två högar när man jobbar med höger/vänster eller fram/bak -delar. Det gick fort att se om man missat något.

  På gängstavarna som ska husera skrivarhuvudena kan man välja om man vill trä på en massa muttrar och brickor som kan komma till användning för framtida utbyggnad av maskinen. Jag valde, i enlighet med instruktionens råd, att inte sätta dit dem. Om jag ångrar mig lär det väl bli ett långt och irriterat inlägg senare.

  Skruva, skruva, skruva. Jag fick lite hjälp av döttrarna att räkna brickor och muttrar. Kul att göra nå’t tillsammans.

  Woops, jag satte en av triangelsidorna på fel ställe, vilket jag inte märkte förrän jag skulle dra åt alla muttrar. Hmm bara att skruva loss en del då. Tur att det bara är muttrar än så länge. Det som skrämmer mig mest med det här bygget är att bränna nå’t när det blir dags att löda.

  Så där, nu sitter nästan hela den yttre ramen ihop. Den ska justeras, muttrarna ska dras åt och det ska dit en diagonal i botten, men det får vänta till i morgon.

  Till dag två