Mendel-bygge del sju

2013-01-26

  Mendel extruder motor

  Tillbaka till förra avrapporteringen.

  Idag blir det ett uppsamlingsheat. Jag har byggt lite på 3D-skrivaren några dagar, men varje enskilt moment har känts lite för litet för att skriva om.

  Jag fick hem lödstationen från Conrad.se förra veckan, men de hade missat lite i beställningen och har fortfarande inte svarat på mitt meddelande till kundtjänst. Det blir nog ett gnällinlägg om det snart.

  Hur som helst tror jag att jag lyckades med det inledande lödarbetet utan att förstöra något.

  När jag skulle montera ihop värmeplattan såg jag att det var en repa i aluminiumplattan på den sida man ska lägga glasskivan. Efter lite epostande fram och tillbaka med RepRapPro tror jag inte att den kommer att föranleda några problem.

  Däremot strulade jag till det lite med värmeplattan. Plywood-skivan var nästan symetrisk, men inte riktigt, märkte jag när jag skulle löda dit starkströmskabeln. Jag blev tvungen att plocka isär hela plattan efter det att jag satt dit termistorn för att komma åt hålen kabel ska igenom. Här kom dremelkopian till nytta igen. Jag var tvungen att borra upp hålen i värmeplattan lite för att få igenom strömkabeln.

  Termistorn är jag också lite orolig för. Jag fick den inte att sitta dikt an mot värmeelementet. I dokumentationen står att man kan använda lite ‘thermal grease’. Jag chansade på att det fungerar med så’n där smet man använder när man monterar CPU-kylare. Den är ju till för att transportera värme. Det skulle inte förvåna mig om det är samma sak fast skitdyrt i en pytteliten förpackning.

  Av någon anledning fick jag för mig att sätta dit de tre fjäderbelastade skruvarna som fäster plattan i Y-axeln när plattan låg på plats. Det var en jättedum idé. Eftersom det i alla fall sitter muttrar över fjädrarna är det bäst att montera skruvarna på plattan innan man vänder på den.

  Efter plattan var det dags att sätta ihop motorn som ska mata filament (plasten) till skrivarhuvudet. Det var egentligen inget större problem att få ihop den, men det känns som om den som skrev bygginstruktionerna började bli lite trött häromkring. De är inte alls lika bra som de första 2-3 sidorna. Man måste verkligen titta igenom alla bitar inför varje delmoment och fundera på hur de ska sitta ihop och hur de ska fungera tillsammans med hela skrivaren.

  Det ska bli intressant att se om man kan justera för små avvikelser i bygget med mjukvaran senare. Skjutmått i alla ära, men nå’n tiondels millimeter här och där kan nog samverka till problem.

  Nästa rapport.