RepRapPro Mendel del nio

2013-02-06

  Tillbaka till del åtta.

  All montering utöver elektroniken var klar i och med förra inlägget, men jag har en liten plastbit över :) Med tanke på avstånden mellan skruvhålen verkar den höra hemma någonstans i närheten av skrivarhuvudet. Jag hoppas innerligt att den är en av bonusdelarna som kunde vara bra att ha senare.

  Jag vet inte om jag läst fel någonstans, eller om jag fick för lite av den grova kabeln, men det räckte inte till kopplingen från kontakten i skrivaren till elmatningen på kretskortet. Jag hade lite vanlig elsladd, som var lite tunnare än den medföljande, liggandes i en garderob. Den sladden kapade jag till två lagom längder och parallellkopplade mellan kontakten och kretskortet. Det var förmodligen fullt tillräcklig diameter på den, men mer kändes bättre än mindre.

  Kopplingarbetet för nätaggregatet var väl beskrivet och det var många mätpunkter att passera för att säkerställa att man inte kommer utsätta användare för elektricitet. Jag har extremt få jordade eluttag hemma, men jag antar att jordfelsbrytaren slår till om något blir fel i alla fall.

  Sista mätningen av elaggregatet resulterade i att jag gjorde om hela arbetet. När jag var klar med det kom jag på att jag hade gjort fel med multimetern. Lite surt, men jag vågar inte slarva med starkströmskopplingar.

  I instruktionen rekommenderades att använda avklippta sladdar från motorerna för att koppla in brytarna, men det hänger inte riktigt ihop med arbetsordningen. (Så här i efterhand kan jag konstatera att de stumparna i alla fall inte hade räckt.) Jag tog ledare som var kvar från bandkabeln till alla brytare. Det tog lite tid, i onödan, då jag var noga med att hålla reda på vilken ledare som var jord. När sedan brytarna skulle kopplas in spelade polariteten ingen roll.

  Precis som med alla andra bilder på sociala medier får man anta att de flesta bara publicerar foton på lyckade uppdrag. Min skrivare ser ut som att Honmonstret hittat knarkpåsen.

  All mekanik och elektronik verkar i alla fall fungera som det ska.

  Nu återstår lite finjustering så att alla axlar är i räta vinklar mot varandra samt att set till att plattformen ligger i våg med X- och Y-axlarna.

  Första försöket till utskrift gick inge’ vidare. Plattformen inte helt i våg och jag tror att ‘plasttratten’ som sitter vid munstycket inte är tillräckligt iskruvad. Förmodligen sitter det lite rörtejp ivägen och jag vågade inte dra med något verktyg i rädsla att spräcka plasten.

  Bygget är klart så det här får bli sista inlägget i serien. Jag återkommer med en sammanställning när jag lyckats få till en riktig utskrift.